20. dubna 2021
Kategorie: Lifestyle, PR

Remoska je klasika, která nezklame ani po letech. Co nabízí její modernizovaná verze?

V každé kuchyni se nachází spousta pomocníků. Řeč je o přístrojích všeho druhu. O přístrojích, které se používají k pečení, vaření, smažení a dalším činnostem, jež nějakým způsobem souvisí s přípravou jídla. Pravdou je, že mnohé spotřebiče používáme takříkajíc jednou za uherský rok. Některé dokonce nevybalíme z krabice, protože pro ně nemáme využití. Na druhé straně barikády stojí produkty, na něž se vždy můžeme spolehnout. Třeba jako na Remosku.

Pokud doma Remosku máte, pak jste již jistě na vlastní kůži poznali, jak univerzální dokáže být. A pravděpodobně si ji berete s sebou na chalupu i jinde – je přece velmi skladná, moc neváží a hravě v ní vykouzlíte pečené kuře, bábovku i polévku. Anebo něco úplně jiného, receptů je nespočet. V opačném případě, tedy pokud se ve vaší kuchyni tradiční český elektrický pečící hrnec nenachází, budete z vlastností mile překvapeni.

Z Remosky byl nadšený také autor oblíbeného projektu Ecoblog – blogu o ekologických a zero-waste produktech. O tom, jak dopadlo jeho testování a několik skvělých receptů vypráví tato Remoska recenze.

V českých kuchyních bydlí celé dekády

Proč se o Remosce hovoří a píše jako o „tradičním“ českém produktu? Stačí se ohlédnout do historie a bude vám jasné, že jde o léty prověřený produkt. Jak šel s Remoskou čas, kdo ji sestrojil a jak získala své jméno?

Elektrický pečicí hrnec vynalezl v 50. letech český elektrotechnik Oldřich Homula, který před druhou světovou válkou vlastnil menší firmu na výrobu elektromotorů. Po znárodnění a jejím připojení k podniku Remos (ano – po něm byl hrnec pojmenován) pracoval právě v tomto podniku. K výrobě inovativního kuchyňského pomocníka Homulu přiměla návštěvě Švédska, kde se prodával elektrický hrnec – ten ovšem sloužil pouze k vaření a nikoliv k pečení, a tak se ho společně se dvěma kolegy rozhodl zdokonalit. Prototyp nazval HUT (zkratka po jménech Homula, Uher a Tyburec) a zaměstnavatele jím příliš neoslnil. V roce 1964 se přesto dočkal patentu a výroba mohla začít. Do roku 1991 se Remosek vyrobilo téměř 3 miliony kusů.

Současná produkce se od původního konceptu příliš neliší, rozdíly spočívají spíše v detailech. Moderní Remosky mají k originálním spotřebičům velmi blízko, jsou však v mnoha ohledech vyladěnější. Ve srovnání s běžnou troubou jsou až o 80 % úspornější, což je pádný argument pro každého, kdo se snaží minimalizovat provozní náklady domácností. Předpokladem je, aby se během provozu často neodklápělo víko.

Co byste měli o Remosce vědět?

Na otázku, proč byste si ji měli vůbec pořídit, se nabízí jednoznačná odpověď. Protože v ní upečete maso i moučníky – kuře i buchty. Někdo ji používá k pečení chleba a skalní fanoušci v ní dokonce připravují vánoční cukroví. Receptů je vskutku neuvěřitelné množství a na své si přijdou také příznivci zdravého vaření. Remoska má nepřilnavý povrch a umožňuje přípravu jídel s minimem tuku i zcela bez něj.

Obrovskou výhodou a zároveň charakteristickou vlastností Remosky není jen všestrannost, ale také jednoduché ovládání. Nenabízí žádné speciální funkce a programy, v podstatě ji lze pouze zapnout a vypnout – bez možnosti regulace teploty.

Na druhou stranu si můžete vybrat mezi několika modely, které se liší objemem, příkonem a typem víka. V menší Remosce s objemem 2 l připravíte 2-3 porce, v početnější domácnost najde uplatnění výkonnější hrnec o objemu 4 l. Rovnoměrnější pečení nabízí model s víkem bez okénka – oproti víku s okénkem však neumožňuje průběžnou kontrolu jídla bez pootevření.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: