
Jak dodat tělu potřebnou vlákninu
Vláknina má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Pomáhá při hubnutí, upravuje trávení, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi, působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Ačkoli je vláknina pro člověka přínosem, mnoho lidí jí má nedostatek. Jak tělu vlákninu dodat?
Kukuřice, včetně popcornu
U nás je nejznámější kukuřice ve žluté barvě, existují však i jiné barevné varianty. Všechny mají jedno společné – obsahují vlákninu.
Jeden klas kukuřice dva gramy vlákniny. Popcorn je také skvělým a nízkokalorickým zdrojem vlákniny, s přibližně 8,7 gramy vlákniny na sáček popcornu do mikrovlnné trouby.
Bílé fazole
Bílé fazole jsou skvělým zdrojem vlákniny. Jeden šálek bílých fazolí obsahuje 12,6 gramů vlákniny.
Kromě toho, že jsou bílé fazole bohaté na vlákninu, bílkoviny a železo, jsou jedním z nejlepších nutričních zdrojů draslíku s 1190 miligramy na šálek.
Ostatní druhy fazolí jsou také dobrým zdrojem vlákniny.
Avokádo
Avokádo je skvělým zdrojem vlákniny; jedno avokádo obsahuje 13,5 gramů vlákniny. Avokádo je také vynikajícím zdrojem mononenasycených tuků – „dobrého“ druhu, který může pomoci snížit hladinu cholesterolu a snížit riziko srdečních onemocnění. Avokádo obsahuje 19,7 gramů mononenasycených tuků.
Celozrnné těstoviny
Výměna tradičních těstovin za celozrnné je skvělý způsob, jak zavést do svého jídelníčku více vlákniny. Jeden šálek celozrnných těstovin obsahuje více než čtyři gramy vlákniny.
Hnědá rýže
Pokud jste striktně jedli bílou rýži, na žvýkavější texturu a ořechovější chuť hnědé rýže si můžete trochu zvyknout – ale stojí to za námahu. Každý šálek obsahuje více než tři gramy vlákniny.
Hrušky
Stejně jako u většiny druhů ovoce s jedlou slupkou jsou hrušky nejvýživnější a nejbohatší na vlákninu, když jejich slupka zůstane neporušená.