
Jak se správně starat o kávovary?
Kávovary dnes nejdeme ve většině domácností. Jak by také ne. Stisknete tlačítko a na stole máte kávu jako od baristy. Za zlomek ceny, kterou byste za ní dali v kavárně. Aby vám ale kávovar dlouho a dobře sloužil, musíte mu věnovat patřičnou péči. Jak by měla vypadat?
Každý kávovar, nezávisle na tom zda se jedná o aický, pákový nebo kapslový, je v první řadě třeba udržovat v čistotě. Čím více komponent obsahuje, tím samozřejmě více práce s daným přístrojem budete mít. Vezměme to ale hezky popořádku.
Odstraňování kávových usazenin
Největším nepřítelem kávovarů jsou kávové usazeniny, kterých je třeba zbavovat kapslové kávovary, aické i ty pákové. Nejméně náročné na čištění jsou aické kávovary vyšších cenových kategorií disponujících funkcí čištění. U nich jen zmáčknete tlačítko (popřípadě kombinaci tlačítek) a přístroj se vyčistí sám. I tak mu ale budete moci trochu pomoci. Skvělou práci při čištění kávovarů odvádějí speciální čistící prášky a tablety.
Odvápňování
Dalším nepřítelem kávovarů je vodní kámen. Proto je třeba je v pravidelných intervalech odvápňovat. Moderní přístroj vás opět po určité době upozorní, že je čas ho odvápnit. Většinou se tak děje jednou za čtvrt roku či po pěti stech připravených šálcích kávy. K odvápnění, které zabere zhruba dvacet minut, se opět používají k tomu určené přípravky, které se většinou nalévají do nádržky s vodou. Samotný proces se spustí po stisknutí tlačítka (či kombinace tlačítek).
Nádobka a tryska na mléko
Velkou pozornost je třeba věnovat trysce, popřípadě nádržce na mléko. Ty je třeba čistit po každém použití. Nádržku na mléko vymýt horkou vodou s pár kapkami čistícího přípravku a trysku na mléko, kterou bývají vybavené pákové kávovary zase vyčistit párou (alespoň 20 vteřin nechat běžet páru naplno). U aických kávovarů je vhodné na čištění trysky mléka myslet ještě před pořízením přístroje a zaměřit se na ten s funkcí čištění.