
Jak upravit lilek?
Lilek, nebo také baklažán je výborná zelenina, plná vitamínů a minerálů, vhodná při dietách, pro podporu trávení atd. Přesto ještě není v našich domácnostech příliš rozšířená. Je výborný na grilování, můžete jej péct, vařit, upravovat nad párou a smažit. Pouze u smažení pozor, nasává hodně tuku. Jíst by se měl vždy tepelně upravený.
Lilek obsahuje vitamíny A, C, B9 (kyselinu listovou), kyselinu pantotenovou, z minerálů především hořčík, dále železo, vápník, zinek… Vlákninu a jeho objem tvoří z 90% voda.
Působí příznivě na krevní tlak, na cévy, na střevní mikroflóru – trávení, na redukci hmotnosti. Je vhodný pro nemocné se žlučníkem…
- Před přípravou se pečlivě omyje.
- Používají se hlavně lilky menší.
- Nesmí se skladovat dlouho, rychle podléhá hnilobě.
- Můžete ho péct vcelku i se štopkou. Pak je třeba nožem do lilku říznout, aby mohla unikat ven pára a nevybuchl vám při vyndání z trouby.
- Většinou se krájí i se slupkou, pod kterou se skrývá nejvíc hodnotných látek.
- Někdy recept vyžaduje oloupání lilku před úpravou, nebo třeba po upečení…
- Pokud vám vadí lehce nahořklá chuť slupky, je třeba jej omýt, osolit a počkat tak 30 až 60 minut, než pustí šťávu a přijde o svou přirozenou hořkost.
Na úpravu lilku existují stovky receptů. Nebojte se jej začlenit do svého jídelníčku, i děti ho mají rády.
Jednoduchý recept je lilek nakrájený spolu s další zeleninou (brambory, cuketa, brokolice, cibule, česnek… – co máte rádi) na plechu nebo zapékací míse. Pokapaný citrónem, olivovým olejem, posolený a s kořením, třeba provensálským. Zhruba hodinu vše pečete při 170°C. Výborně ladí s rajčaty, pokud je pečené máte rádi, přidejte je po půlhodině pečení také.