
Zdravé potraviny, kterými se můžete „předávkovat“
Od té doby, co se ukázalo, že středomořská strava je zdravější , si lidé uvědomili, kolik jídla souvisí se zdravím. Bohužel velká část rozruchu kolem tohoto nového stravovacího návyku se zaměřila na zvýšení spotřeby jednoho jediného produktu, přesto ani takzvané superpotraviny nemohou nabídnout všechny živiny a zdravotní výhody vyvážené stravy.
Mrkev
Mrkev je plná beta-karotenu, který vašemu tělu dodává vitaminem A. Takový přebytek vitaminu A neexistuje, protože vaše tělo přeměňuje beta-karoten na vitamin A podle potřeby. Přebytek beta-karotenu ve vašem těle bohužel může způsobit karotenemii, onemocnění, které změní vaši pokožku nažloutlou. Postupně mizí při zpracování karotenu a nezpůsobuje žádné škody.
Kombucha
Čínský nápoj, který si podmanil svět, přichází s výhodami trávení a říká se, že zvyšuje počet „hodných“ střevních bakterií. Obsahuje však také sloučeninu zvanou FODMAP, vedlejší produkt fermentace kvasinek, která, pokud je spotřebována ve velkém množství, může způsobit nadýmání a trávicí potíže.
Voda
Příliš mnoho vody může způsobit nerovnováhu elektrolytů tím, že pošle sníží hladinu sodíku, když už to ledviny nedokážou zpracovat. Dalším důsledkem je v extrémních případech akumulace vody v mozku, která způsobuje jeho bobtnání a zvyšuje tlak, protože lidské lebky se nemohou protáhnout. I když jsou velmi vzácné, oba případy byly pozorovány u sportovců, kteří po dlouhém tréninku pocítili nutkavou potřebu rehydratace nebo u lidí s problémy s ledvinami.
Avokádo
Avokádo obsahuje vlákninu a velké množství vitamínů. Může vám také pomoci snížit špatný cholesterol (LDL) a udržovat buňky díky vysokému obsahu monosaturovaných tuků. Ale tuk stále zůstává tučný. Jedno avokádo obsahuje 240 kalorií, což je přibližně 10% – 20% ideálního příjmu kalorií člověka a požití příliš velkého množství kalorií může vést k problémům s ucpáním tepen. Jeden by se měl držet asi poloviny nebo 1 avokáda denně, pokud je konzumován syrový (takže ne například avokádové lupínky).
Červená řepa
Červená řepa je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje také mnoho oxidů dusnatých, které vaše tělo přeměňuje na dusičnany, které mohou pomoci snížit váš krevní tlak. Ty se poté přemění na nitrosaminy, které se také nacházejí v mase, což znamená, že by to mohlo zvýšit šance na rozvoj nemocí. Z tohoto důvodu by mohlo být nejlepší vyhnout se kombinaci vysokého příjmu červené řepy a červeného masa.