20. června 2021
Kategorie: Lifestyle, PR

Tip na letní vaření v kempu i v karavanu

Léto přímo vybízí k pobytu venku! Jestli se stejně jako mnoho jiných lidí chystáte letos v létě strávit nějakou dobu v kempu nebo pod stanem, budou se vám hodit naše tipy na vaření na ohni. Všechny mají jedno společné – jednoduchost.

Jídlo připravované na grilu či ohni má neopakovatelnou chuť i vůni. Kdo by je nemiloval! Občasnou grilovačku zvládne na zahradě v podstatě kdokoliv. Něco jiného to však je, když se máte s grilem a ohněm uživit delší dobu. Bude to chtít menší přípravu, ale půjde to.

Pokud jedete na delší dobu, raději si připravte alespoň hrubý jídelníček. Protože obědvat i večeřet grilované maso se salátem se vám brzy přejí. Přibalte s sebou i nějaké těstoviny a instantní polévky.

Vaření na ohni

Než vyrazíte do přírody s cílem uvařit si nějaké speciality, je potřeba se dobře vybavit. Pokud dáváte přednost pohodlí, vyberte si pro svou výpravu vybavený gril na dřevěné uhlí. Jestli ale chcete zažít pravou trampskou atmosféru, pusťte se spíš do grilování či vaření na otevřeném ohništi. Budete potřebovat kotlík, ešus, grilovací mřížku nebo grilovací jehlu.

Rozhodně nepodceňte ani ostatní výbavu na kempování. Třeba kvalitní zavírací nůž, alespoň malý plynový vařič a doplňky v podobě kempingového nádobí. Je lehčí a odolnější než nádobí běžně používané v domácnosti. Bývá i skládací, takže se bude i lépe přenášet.

Recepty na jednoduchá jídla

Vaření v kempu není vůbec těžké, stačí k němu jen trocha fantazie. Máme pro vás pár tipů, které mohou sloužit jako inspirace pro vaše prázdninové menu.

Kotlíkový guláš

Na oheň dejte kotlík a nechte ho rozpálit. Dovnitř dejte trochu sádla a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte červenou papriku, osolte, opepřete a nakonec přidejte kostky očištěného hovězího masa. Chvíli duste, ať se všechny chutě propojí a pak podlijte vodou. Duste, dokud není maso měkké. Podávejte s čerstvým chlebem.

Maso na ohni

Naprostou klasikou je maso na grilu nebo na ohni. Naložené i nenaložené si ho můžete připravit k večeři i k obědu. Trochu cibule, oleje a koření a lahůdka je na světě. Vyzkoušet můžete spojení masa a brambor. Zabalte vše do alobalu i s trochou cibule. Balíčky vložte do žhavých uhlíků a počkejte. Za pár minut budete mít hotovou večeři.

Trempské jídlo

U jídla, které si připravujete v přírodě nejspíš oceníte rychlost a jednoduchost. Vyzkoušet můžete třeba trempský špíz. Stačí mít grilovací jehlu, na kterou napícháte vepřové nebo kuřecí maso, slaninu, cibuli na kolečka a papriku. Takto připravený špíz opékejte nad ohněm, dokud není maso křehké, jen pozor na to, ať ho nepřepečete a příliš nevysušíte. Podávat můžete s bramborami pečenými v popelu, čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.

Jídla, které si můžete připravit v přírodě je bezpočet, popusťte tedy uzdu fantazii a připravte si pochoutky, které se vám doma nepovede připravit. Není to ani tolik tím, že byste to doma nezvládli, ale spíš vám nebude tak dobře chutnat. Jídlo připravené na ohni, které si připravíte po dlouhé túře nebo po celodenním ježdění na lodi, má zkrátka neopakovatelnou chuť.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: