28. července 2023
Kategorie: Zdraví

Proč je nať z červené řepy prospěšná našemu zdraví?

V obchodech koupíte většinou pouze samotnou bulvu červené řepy. Ať už je vařená, nebo čerstvá, chybí tam právě samotná nať a to je chyba. Podívejme se, proč bychom se natě z červené řepy neměli zbavovat. 

Od vitamínů až po minerály

Samotná nať obsahuje velké množství látek, které jsou pro naše zdraví velice prospěšné. Kromě železa, vápníku a draslíku jsou v nati obsaženy také vitamíny A, a C.

Mimo jiné obsahuje také kyselinu listovou, která se v listech červené řepy objevuje v nejvyšším množství v letním období. Nejvíce vitamínu C pak můžeme najít v samotné bulvě, která také obsahuje prospěšný antioxidant.

Příznivý vliv na naše zdraví

Jak už bylo zmíněno, nať z červené řepy má pro naše zdraví velmi příznivý vliv. Obsah vitamínů a minerálů nám pomáhá proti mnohým zdravotním problémům.

  • Působí proti různým zánětům. Můžou za to antivirové účinky, které má díky obsahu rutinu a chlorofylu.
  • Velice pozitivní vliv mají mladé listy na naši imunitu a nervový systém.
  • Pomáhá jako prevence proti rakovině.
  • Pomáhá také jako prevence vzniku cévních a kardiovaskulárních chorob.

Pěstování řepy je jednoduché

Červená řepa nepotřebuje k pěstování žádné zvláštní podmínky. Je tedy jednoduché si ji vypěstovat i na vlastní zahrádce, nebo třeba na balkoně ve vyšších nádobách.

Uplatní se v kuchyni

Nať si můžeme vychutnat v kuchyni třeba místo špenátu, nebo zelí. Je to příjemná změna, která je prospěšná našemu zdraví.

Vyzkoušet můžete například zaměnit místo špenátových listů a připravit jako přílohu k masu, nebo upravit jako alternativu místo zelí na kmíně. Skvěle chutná v kombinaci s kozím sýrem, rajčaty a olivovým olejem.

Skladování třikrát jinak

Přebytky natě můžeme zpracovat a postupně zpracovávat i mimo sezónu. Můžeme je při nízké teplotě sušit v sušičce či horkovzdušné troubě, nebo pokrájet, vložit do sáčku a zamrazit, anebo si připravit lahodné pesto.

Nať z červené řepy je skvělá pro doplnění zdravého jídelníčku. A co ještě? Je možné ji zpracovat tak, aby z ní už vůbec nic nezbylo a nevznikl tak zbytečný odpad.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: