
Proč je důležité mít v těle dostatek vitamínu D?
Nedostatek vitamínu D je častější, než si myslíte. Nedostatek vitamínu D je spojen s chorobami, jako je osteoporóza, demence, diabetes, deprese a dokonce i s rakovinou.
Proč je vitamín D tak důležitý?
Vitamin D je důležitý pro dobré celkové zdraví a hraje důležitou roli při zajišťování dobrého fungování našich svalů, srdce, plic a mozku.
Vitamin D je nutný pro silný imunitní systém. Suplementace vitamínem D zvyšuje imunitu a snižuje rychlost nachlazení a chřipky.
Naše tělo si může vyrobit svůj vlastní vitamín D pomocí slunečního zářením, ale mnoho lidí má v zimě vitamínu D nízkou hladinu.
Můžete také získat vitamin D z doplňků a velmi malé množství pochází z několika potravin, které jíte, jako jsou některé ryby, rybí olej, vaječné žloutky a ve obohacených mléčných výrobcích, obilovinách a obilných výrobcích.
Co dělá vitamín D jedinečným ve srovnání s jinými vitaminy, je to, že vaše tělo může vytvořit svůj vlastní vitamín D, když vystavíte kůži slunečnímu záření.
Časté příčiny nedostatku vitamínu D
- Omezené vystavení slunečnímu záření – Někteří z nás žijí v severních šířkách, nosí dlouhé oblečení nebo mají práci, která se odehrává většinou uvnitř. Také opalovací krém inhibuje produkci vitamínu D.
- Tmavá kůže – Lidé s tmavou pokožkou mají vyšší hladiny melaninu a tento pigment snižuje schopnost pokožky vytvářet vitamín D, když je vystaven slunečnímu záření.
- Funkce ledvin a jater – tyto orgány hrají důležitou roli při přeměně vitamínu D na jeho aktivní formu, takže onemocnění ledvin nebo jater může snížit schopnost těchto orgánů vytvářet biologicky aktivní formu vitaminu D v těle.
- Přísná vegetariánská strava – Zdroje potravin, které obsahují vitamín D, jsou většinou na zvířatech, jako jsou ryby a rybí oleje, vaječné žloutky, sýr, obohacené mléko a hovězí játra.
- Problémy s trávením – Některé zdravotní stavy, jako je Crohnova choroba, cystická fibróza a celiakie, mohou snížit schopnost střev absorbovat vitamin D z potravy.
- Obezita – Obezita může způsobit nízké hladiny vitaminu D. Výzkum naznačuje, že vitamín D se může „zachytit“ uvnitř tukové tkáně, takže v našem krevním oběhu je k dispozici méně.