17. dubna 2024
Kategorie: PR, Zdraví

Na čem si pochutnají zdravé zuby a dásně?

Bílé zářivé zuby by nás měly nejen krášlit, ale především dobře sloužit. Stejně jako pevné dásně bez otoků, krvácivosti a bolesti. Je to poměrně snadné, stačí trocha pravidelné péče a pestrý dobře složený jídelníček a máte vyhráno. Nevěříte?

Kroky, jak se nedostat na zubní chirurgii, která řeší následky vleklých obtíží radikálně, tedy odstraněním nevratně poškozených zubů nebo jejich částí, operací nejrůznějších zánětlivých cyst, ztráty dásní z důvodu parodontózy, jsou snadné. Pravidelně si čistit zuby, pečovat o ústní dutinu, docházet na dentální hygienu a na preventivní prohlídky ke svému stomatologovi.

Jídlo jako lék

Kromě kvalitní zubní pasty a ústní vody můžete živiny, vitamíny a další zdraví prospěšné látky zubům a dásním dodat i jídlem. Začněte nápoji: místo sladkých sycených limonád, které obsahují cukr a kyselinu citronovou a fosforečnou (poškozují zubní sklovinu a usnadňují vznik zubního kazu), pijte vodu. Pročistí chrup po jídle, odplaví zbytky potravy a podporuje tvorbu slin a zachovává vlhkost v ústech.

Mezi top potraviny pro zuby patří sýry a mléčné výrobky. Kromě vápníku například bílé jogurty obsahují i probiotika, která pomáhají dásním odstranit bakterie. Sýr zvyšuje hodnotu pH v ústech, což nelahodí kazům! Listová zelenina je poklad plný vitaminů a minerálů – kyselina listová, vitamin B, vápník – to je špenát, kapusta. Když přidáte mrkev, dodáte zubům a dásním vitamin A a vlákninu; brokolice obsahuje vitamin C. Tento antioxidant vás ochrání před virózami a nemocemi dásní. A tělu přidá i vitamin B1, hořčík, železo, selen, niacin a vápník.  Když si dopřejete ryby (lososa, tuňáka, sardinky…), zuby zásobíte vitaminem D a minerály.

Jablíčko zvyšuje tvorbu slin, které čistí ústní dutinu a jako bonus jsou plná vlákniny. Věděli jste, že brusinky brání bakteriím přilepit se na zubní stěnu a tvořit plak? Tuto schopnost jim dodávají polyfenoly. Rozinky dokonce zubní plak v ústech likvidují!

Trápí vás dásně? Zkuste kakao

Pokud zvolíte čokoládu se 75% kakaem či čisté kakao nevystavené vysokým teplotám, získají vaše dásně katechiny, které zastavují onemocnění dásní. Další látky v kakau jsou v boji proti zubnímu kazu silnější než fluor, další důvod, proč si ho dopřát. Dásním prospívají probiotika, která podporují „hodné“ bakterie usídlené v ústech a snižují tvorbu plaku a záněty dásní. Zdrojem probiotik jsou kysané zelí, kefír nebo kimchi.  Velkým bojovníkem se zánětem dásní je kuřecí maso a kolagen v něm, houby shiitake a každodenním pomocníkem může být i žvýkačka bez cukru. Sliny, které produkuje, snižují kyselost v ústech.

Čemu se rozhodně vyhnout?

Abyste nemuseli vyhledávat léky na bolesti zubů (například nalgesin, valetol, rufen, ibalgin a další), vyvarujte se některých pochutin, které vedou ke zvýšené kazivosti zubů, tvorbě plaku a kyselého prostředí v ústech. Patří mezi ně kyselé: citrusy a kyselé sterilované okurky. Céčko sice podporuje odolnost těla, ale zubní sklovině vyloženě škodí. Nejvíc džusy z grepů a citronů, stejně tak kyselina v octě při zavařování okurek.

Obloukem se vyhněte všemu, co se lepí na zubní sklovinu a do mezizubních prostor – karamely, měkké bonbony, gumoví medvídci, turecký med… Přilepí se a bakterie mohou nerušeně dlouho pracovat s nabídnutým cukrem! Tvrdé cucací bonbony jsou nebezpečné dlouhou dobou rozpouštění. Červené víno, káva i černý čaj obarví zuby; slané krekry a jiné pochutiny také nejsou nevinné – jejich sacharidy se v ústech promění na cukr a bakterie mají potravu. Proto stále platí: po každém jídle si nejlépe vyčistit zuby nebo alespoň vypláchnout ústa vodou a vyčistit si mezizzubní prostory.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: