
Jak si správně vychutnat bílé víno?
Bílé víno skvěle doplňuje bílé maso, ryby a sýry, ale užít si ho můžeme i jen tak samotné. Aby byl zážitek z něj skutečně dokonalý, je vhodné dodržet několik rad týkajících se nejen teploty servírovaného vína, ale také správného výběru skleniček. Ty totiž ovlivňují vůni a chuť nápoje více, než si možná myslíte.
Jak podávat bílé víno?
Bílé víno je nejuniverzálnější ze všech vín a k jeho vychutnání existuje bezpočet příležitostí. Nejlépe jeho chutě vyniknou, když jej budeme servírovat při teplotě odpovídající chladnému sklepu, tedy okolo 7 °C. Zralá a aromatičtější bílá vína pak snesou teplotu až 10 °C. Pokud bychom víno podávali naopak podchlazené, neuvolní se vonné látky a bude působit fádně, bez požadovaného aroma a jakékoli chuti. Je dobré dávat také pozor, abychom víno nevystavovali prudkým teplotním změnám. Ty mu rozhodně nesvědčí.
Výběr sklenice na bílé víno
Obzvláštní pozornost pak věnujme výběru sklenice, která umožní, aby se projevily všechny vůně i chuťové nuance. Na bílé víno je nejvhodnější sklenka, která svým tvarem připomíná tulipán. Baňaté tělo se směrem k hrdlu zužuje, a tak napomáhá kumulaci aromat. Tvar sklenic se v poslední době nijak zásadně nemění, inovace však přicházejí v používaných materiálech. Výrobci s oblibou používají bezolovnaté sklo, díky kterému jsou sklenky tenkostěnné a odolné. Zároveň většina z nich bez problému snese i mytí v myčce.
Důležité je, aby měla sklenka dostatečný objem, který nápoji pomůže se dostatečně rozvinout. Z toho důvodu také doporučujeme nalít víno pouze do třetiny. Sklenice na bílé víno bývají menší a užší než sklenice balonového tvaru, jež volíme pro červená vína. Objem se obvykle pohybuje kolem 300 ml. Takové najdete třeba na e-shopu Barstore kde můžete vybírat z pestré škály sklenic na bílé víno od 250 do 591 ml.
Na co si dát pozor
Po pečlivém otevření lahve, během kterého si dáváme pozor, abychom nerozdrolili korek, přichází na řadu první ochutnání. Ještě před ním ale můžeme proti světelnému zdroji ověřit, zda má víno jiskru. Poté sklenkou jemně zakroužíme, abychom uvolnili aroma. Po přivonění k vínu pak lépe rozpoznáme jeho buket (termín vyjadřující vůni vína). Následně ochutnáme malý doušek, poválíme na jazyku i patře a pomalu objevujeme všechny chutě. Pokud nám víno zachutná, můžeme se pozvolna pustit do jeho konzumace.
Pokud chceme ochutnat různá bílá vína, je vhodné začít mladými, méně aromatickými a suššími a plynule se propracovat k těm starším, aromatičtějším a s vyšším zbytkovým cukrem.