10. března 2020
Kategorie: Bydlení, PR

Jak se vyznat v široké nabídce různých grilů?

Grilování je velmi příjemný způsob, jak trávit čas venku od prvních teplých jarních dnů po poslední, nepříliš chladné podzimní večery. Zvažujete nákup nového grilu? Nabídka je skutečně široká. Jak se v ní vyznat?

Typy grilů

Na trhu jsou k dispozici grily na dřevěné uhlí, plynové a elektrické. Liší se především způsobem, jakým produkují teplo, což ovlivňuje, kolik času je třeba na přípravu chutného grilovaného pokrmu, stejně jako jeho chuť a aroma. Kromě toho se liší ve vzhledu, velikosti, potřebném příslušenství a – což je také důležité – v ceně. Chcete-li vybrat ten pravý gril pro vás, musíte přemýšlet o tom, co se vám na grilu nejvíce líbí a co vám vadí. Níže si představíme jednotlivé typy.

Gril na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou nejstarší a stále nejoblíbenější modely dostupné na trhu. Gril na dřevěné uhlí se skládá z mísy vyrobené z tlustého plechu pokrytého nehořlavou barvou a mřížky z nerezové oceli. K produkci tepla se používá dřevěné uhlí nebo briketa a k jeho zapálení je třeba podpal (kapalina nebo pevná látka). Mezi výhody grilů na uhlí patří jejich rozmanitost – jsou k dispozici v mnoha velikostech a tvarech. Jídla připravená na takovém grilu mají jedinečnou vůni kouře a ohně. Gril na dřevěné uhlí je praktický, snadno se pohybuje z místa na místo.

Nevýhodou spojenou s používáním uhlí je proces zapalování uhlí nebo brikety, který trvá dlouho. Je také obtížné udržovat správnou teplotu grilu, takže byste se měli rozhodnout pro model s víkem, díky kterému se uhlí nezapálí, pouze hoří, doba přípravy pokrmů se zkracuje, jídlo je šťavnatější.

Gril na plyn

V těchto typech grilů jsou zdrojem ohně plynové hořáky. Přímo pod hořáky je plechová deska zvaná aromatizér, na kterou kape tuk a šťávy z grilovaného masa a zeleniny. Horký kovový plech způsobuje odpařování zahřátých tekutin a dává aroma pokrmům připraveným na drátěné polici výše. Teplota pečení se reguluje stejnými knoflíky jako v plynovém sporáku. Plynové grily jsou poháněny plynem z láhve (obvykle jsou uzpůsobeny pro 11 kg lahve, méně často 5 kg nebo 1 kg), některé modely vyžadují připojení k plynové síti. Velkou výhodou plynových grilů je snadné použití, rychlost přípravy jídel a nedostatek kouře. Nevýhody jsou velikost a hmotnost, které vyplývají z komplexního designu.

Elektrický gril

Tento model – jak název napovídá – se zahřívá díky elektřině, vyžaduje připojení k elektrické síti, takže musíte mít prodlužovací kabel, nejlépe s dobrou izolací. Modely určené do zahrady se podobají tradičním grilům na dřevěné uhlí, mají mříž, někdy také talíř potažený teflonem. Vyplatí se vybrat model vybavený speciální nádrží, do které poteče tuk z masa. Velkou výhodou elektrického grilu je rychlé vytápění a možnost regulace teploty, díky které jsou na něm připravená jídla jemná a šťavnatá. Další výhodou je nedostatek kouře, což znamená, že takový gril lze použít nejen na zahradě, ale také na balkóně a dokonce i doma. Elektrické grily se snadno čistí, jsou také mnohem ekologičtější než modely uhlí nebo plynu. Jedinou nevýhodou je potřeba napájení. Ceny elektrického grilu začínají na úrovni několika tisíc korun.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: