9.4.2018
Kategorie: Bydlení, Domácnost

Utrácíte za koření a bylinky? Tyto si vypěstujete za oknem

Každý kuchař ocení a velice rád přidává do svých pokrmů čerstvé bylinky. Nejen, že pokrm dochutí, ale navíc krásně voní a většina z nich poskytuje našemu tělu celou řadu zdravotních výhod.

Také byste si rádi nějaké vypěstovali, ale chybí vám zahrada? To přeci vůbec nevadí, celá řada bylinek se dá pěstovat i na balkoně či okenní parapetu.

Které jsou ty správné?

Pro pěstování bylinek vám postačí truhlík nebo květináč a sluneční světlo. Takto můžete pěstovat petrželku, pažitku, majoránku, bazalku, tymián, mátu, rozmarýn nebo kopr.

Pro pěstování využije semínka či předpěstované sazeničky, které si koupíte v zahradnictví. Rostlinky zakoupené v supermarketu vám moc dlouho nevydrží.

Jestliže se rozhodnete pro vlastní sadbu, pořiďte si kvalitní substrát a semínka nevysévejte příliš hustě. Pokud je budete kombinovat, vybírejte rostlinky se stejnými nároky na zálivku a sluneční světlo.

Bazalka

Toto koření ocení především milovníci italské kuchyně. Kombinace s rajčaty a olivovým olejem je prostě nepřekonatelná.

Vzhledem k tomu, že bazalka je středozemní rostlina, potřebuje slunné a teplé místo, které je chráněno před větrem. Listům neprospívá přímý kontakt s vodou, pamatujte na to při zalévání. Na venkovní parapet umístěte květináč s rostlinkou nejdříve v polovině května.

Tymián

Bylinka, která má také svůj původ ve Středomoří. Kromě toho, že zlepšuje chuť pokrmu, usnadní i jeho stravitelnost. Svou chutí obohatí masité pokrmy, ale můžete jej přidat i k některým druhům zeleniny (lilek, brambory, rajčata, papriky).

Velice dobře snáší sucho, při zalévání postačí jen menší zálivka.

Majoránka

Díky své příjemné vůni patří mezi velice oblíbené bylinky, které se v naší kuchyni používají. Pokud se rozhodnete pro její pěstování, v tomto případě si raději pořiďte sazenice, pěstování ze semínek chce trochu více trpělivosti.

Ideální podmínky pro pěstování jsou teplé a před větrem chráněné místo a pravidelná zálivka. Je potřeba ji sestříhat ještě před tím, než se objeví květy. Hodí se především do bramboráků a polévek, ale můžete ji přidat i do nádivek či jídel luštěninových.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: