Proč vařit na indukci? Kvůli rychlosti, pohodlí i bezpečnosti
Vaření na indukční varné desce holduje stále více lidí. Důvodů je víc než dost. Je nejrychlejší, energeticky úspornější, snadné a velmi bezpečné.
Některé vlastnosti však musíte brát s rezervou. Co se týče rychlosti, rozhodně platí pro ohřev vody či rozpálení oleje. Právě proto si indukční varné desky oblíbili milovníci těstovin, kteří v rámci vaření často přivádí vodu k varu. Některé procesy (například dušení) však logicky urychlit nelze.
Vařit lze pouze v hrncích s feromagnetickým dnem
Systém indukce funguje následujícím způsobem. Pod sklokeramickou deskou je indukční měděná cívka, která s vysokofrekvenčním proudem generuje magnetické střídavé pole. Proto indukční varné desky vyžadují hrnce na indukci s feromagnetickým dnem. Magnetické pole způsobuje rozkmitání molekul kovu ve dnu hrnce a tím jeho ohřev. U keramiky, nerezu či skla to není možné (s výjimkou speciální podložky pro keramiku).
Kvalitní a přitom levné kuchyňské potřeby pro vaření na indukční varné desce najdete v nabídce české značky Tescoma. Hrnce a rendlíky na indukci seženete již od několika set korun.
Ceny indukčních desek jsou dostupné
Doby, kdy byly indukční varné desky cenově nedostupné, jsou dávno pryč. A díky kratšímu ohřevu a tomu, že se varná zóna přizpůsobuje tvaru hrnce, je vaření výrazně úspornější. Jen pro srovnání – účinnost indukce je více než 90 %, zatímco sklokeramiky a plynu cca 50 – 60 %.
Pro fajnšmekry je podstatná možnost regulace teploty s přesností na 1,5°C. Díky tomu lze předejít například přepálení omastku. A pokud deska disponuje pečícím nebo varným senzorem, udrží teplotu v hrnci či na pánvi na požadované hodnotě.
Studené vaření
Vaření na indukci si drží prvenství i v kategorii bezpečnosti. Bezprostředně po sejmutí hrnce sice plotýnka pálí, ale již po šesti minutách teplota klesá na 60°C, což je hraniční teplota, kdy hrozí popálení pokožky. Ne nadarmo se indukci přezdívá „studené vaření“. Jakmile se z varné desky sejme nádobí, proces ohřevu skončí.