6.2.2017
Kategorie: Bydlení, Domácnost

Konzervace potravin lze provést i sušením ovoce

Sušení ovoce a zeleniny je jeden z nejstarších a zároveň nezdravějších způsobů konzervace potravin. Podstata spočívá v tom, že se snižuje obsah vody a tím se tlumí možnost růstu mikroorganismů. Zároveň však zůstane zachováno maximum vitamínů.

Možnosti sušení

Nabízí se několik možností, jak ovoce či zeleninu usušit. Pokud je pěkné počasí, tak ve stínu, hrozí však riziko, že sušení nebude dostatečně rychlé a objeví se plíseň. V klasické troubě – ideální je horkovzdušná s ventilátorem, nejméně vhodná je pak plynová, špatně se u ní reguluje teplota. Ústředním topení či kamna, můžeme použít v chladnějším období. Současné trendy nabízí různé druhy sušiček.

Pokud se rozhodnete pro sušení bez využití sušiček, mějte na paměti, že použití plechu není nejvhodnější způsob – plech neumožní vzduchu, aby procházel ovocem, to také získává kovovou příchuť a může ztratit původní barvu. Částečným řešením by mohlo být podkládání pergamenovým papírem. Nikdy nepoužívejte papír potištěný, ten obsahuje škodlivé látky, které se tak mohou do ovoce či zeleniny při sušení dostat.

5788690313_ce42b8e1ab_b

Chystáte – li se k nákupu sušičky, měli byste vědět, že sušící síta by měla být zvnějšku neprůsvitná (ovoce si zachová původní barvu), rozvod vzduchu a ventilátor urychlují dobu sušení. Vhodným doplňkem je regulátor teploty. V neposlední řadě se zajímejte o spotřebu elektrické energie.

Výběr ovoce pro sušení

Tipy, jak na sušení:

Vybírejte ovoce, které je čerstvé a vyzrálé, před krájením je dobře omyjte, plátky krájejte do 5 milimetrů, na sušící prostor pokládejte vždy jen jednu vrstvu. Dobře usušené ovoce je vláčné, ohebné, ale bez vlhkých částí, po rozkrojení se neobjevují vlhké kapičky. Čím více vody plody obsahují, tím více času potřebujeme na sušení. Nejčastěji se suší jablka, hrušky, švestky (doporučujeme vyjmout pecku), meruňky, ananas, borůvky, bezinky, brusinky a šípek. Hůře se suší jahody, malina nebo ostružiny.

ovoce

Sušená zelenina může být také vhodným doplňkem při přípravě jídla. Vhodné druhy pro sušení jsou mrkev, petržel, pastiňák, cibule, celer, rajčata, papriky a různé druhy zelených natí.

Skladování

Na skladování používejte těsně uzavíratelné nádoby, skladujte v suchém, tmavém a chladnějším prostředí.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: