10.4.2017
Kategorie: Bydlení, Domácnost

Jak sušit ořechy?

Podzim je obdobím sklizně ořechů, v našich končinách obvykle vlašských a lískových. Abychom je mohli v zimě konzumovat a používat je k přípravě vánočního cukroví a jiných pochoutek, musíme je nejprve důkladně usušit.

Zásady sušení vlašských ořechů

Nejdůležitější jsou první dny po sklizni, kdy vysychá skořápka. Hlavní prioritou je sucho. Nemusí být ani příliš teplo, dokonce je lepší chládek, jelikož v chladnu se zastaví růst plísní. Důkazem je, že ořech spadlý se stromu na vhodné místo, oschne a neplesniví tak rychle jako třeba na půdě. Při sušení doma je důležitý průvan, jelikož při nepohyblivém vzduchu se vytvoří vlhké mikroklima.

Ořechy také nesnášejí velké výkyvy teplot a vlhkosti. Třetím faktorem je čistý povrch, na kterém budeme ořechy sušit. Nesmí to být žádné měkké podložky, ve kterých se drží vlhkost a jsou živnou půdou při hniloby. Dobré je také, když jsou ořechy naskládány pouze v jedné vrstvě a nepříliš natěsno u sebe. Občas je třeba ořechy promíchat, aby se neschnoucí místa na styku skořápek vystřídala se suchými.

ořechy

Další důležité rady

Pokud sbíráte ořechy za špatného počasí, kdy jsou ořechy mokré, nebo dokonce obalené blátem a hlínou, rozhodně je neomývejte vodou. Tím se ještě zvyšuje jejich vlhkost, která je příčinou plesnivění a hnití. Raději je dejte rovnou sušit na sluníčko nebo na dobře větrané kryté místo.

Podobné zásady platí pro sušení pekanových i jiných ořechů. Pokud panuje slunečné a teplé počasí, dáme ořechy na síta ven a večer síta přemístíme do uzavřené místnosti, kam nemůže proniknout vlhkost a nižší noční teploty. Druhý den ráno nebo dopoledne, až opadne mlha, je zas vyneseme ven. Pokud to počasí nedovoluje, můžeme ořechy nasypat do síťovky nebo síťového pytlíku od brambor a zavěsit do tmavé suché místnosti, kde mohou „dýchat“.

ořechy

I když sušíme ořechy „jen“ pro papoušky, je třeba odstranit všechny plesnivé nebo poškozené ořechy. Předejdete tak možným zdravotním komplikacím u tohoto okrasného ptactva. Rovněž při sušení pro vlastní potřebu je třeba vyhodit všechny i jen trochu plesnivé ořechy, které by mohly znehodnotit celou úrodu.

Vyloupaná jádra

Sušit můžeme i vyloupané ořechy, a to v troubě nebo sušičce, kterou však nastavíme maximálně na 25° C. Správně skladované vlašské ořechy by měli vydržet i dva roky. Nejkvalitnější jsou jádra zhruba rok po sklizni. Ideální skladování vysušených jader je v neprodyšné nádobě uložené do lednice. Jinou variantou je zamražení nebo naložení do medu.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: