2.1.2017
Kategorie: Zdraví

Jak připravit bylinkový čaj?

Léčivé čaje se nesmí připravovat ani uchovávat v kovových nádobách. Mohlo by dojít k chemické reakci mezi povrchem nádoby a vylouhovanými látkami. Ideální jsou nádoby porcelánové, skleněné nebo kameninové. Na louhování používejte sítko z umělých vláken, bambusová nebo je můžete nechat louhovat zabalené v plátýnku. V žádném případě nepoužívejte sítka kovová.

Příprava čaje

Máme – li směs, musíme ji před použitím řádně promíchat, bylinky a jejich části nejsou stejně těžké (kousky kořenů padají dolů a čajová směs by neměla správný poměr). Vzhledem k tomu, že se čaje rychleji kazí, připravujeme pouze množství potřebné ke konzumaci, pro další dávku připravíme nový. Čaje, které je nutno pít po menších dávkách, ale častěji, udržujeme v teplé termosce, nikdy je nepřihříváme.

tee-1756505_960_720

Bylinky nejlépe účinkují ve slabé koncentraci (silnější by mohla vyvolat nežádoucí účinek), proto se držte doporučeného dávkování. Pokud chcete čaj přisladit, použijte med, tmavý či hroznový cukr. Toto však neplatí u diabetiků, ti musí použít diabetické sladilo. Na každého mají bylinky jiný účinek. Co někomu pomůže, na jiného působit nemusí. Účinky je třeba vyzkoušet a v případě potřeby použít jiné, s podobnými účinky. Také není úplně vhodné kombinovat bylinky a syntetické léky.

Způsoby přípravy čajů

Výluh (macarát) je výluh za studena. Je vhodný pro látky, které se varem rozkládají. Jeho příprava je snadná – bylinky přelijete šálkem vody a necháte stát podle potřeby (nelekejte se, někdy to může být i několik dní) při pokojové teplotě. Je důležité je občas zamíchat. Takto se připravují výluhy, které obsahují sliz a škrob (lněné semínko, kořeny ibišku, sladkého dřeva nebo kozlíku).

Nálev se získává za tepla. Bylinku přelijete vroucí vodou, nádobku přiklopíte a necháte stát asi 15 minut, poté nálev scedíte. Takto se připravují rostliny z řádu hluchavkovitých (máta, meduňka, šalvěj), mrkvovitých (anýz, fenykl, kmín) a stejně tak i heřmánek, pelyněk nebo třeba lipový květ.

Odvar je výluh získávaný za varu. Rostlinné části přidáte do předem stanoveného množství vody a zahřejete do bodu varu v přikryté nádobě na 10 – 15 minut. Poté ještě necháte čtvrt hodiny stát a scedíte. Takto se připravují nápoje z tvrdých částí (dřevo, kůra). Zbytečně neprodlužujte dobu varu ani louhování.

Přestože se jedná o bylinky, vždy si ověřte maximální dávku, délku jejich užívání a vhodnost právě pro vás.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: