8.2.2019
Kategorie: PR, Různé

Jak pečovat o suchou pokožku úpravou jídelníčku?

Proč mají ostatní zdravě vypadající pokožku, zatímco vy se loupete jako had? Zarudnutí, svědění, praskání a sucho jako na Sahaře… Dá se s tím vůbec něco dělat? Nemějte strach, podle statistik se cca 40 % všech dermatologických problémů týká suché pleti. A samozřejmě se nabízí mnoho způsobů, jak kůži vrátit původní krásu.

Pomohl by vám kvalitní krém na suchou pleť? Samozřejmě. Například Atoderm od BIODERMY pokožce poskytne výživu, hydratuje ji a posílí kožní bariéru. Navíc obsahuje zvlhčující látky, které dokáže vázat v horních vrstvách kůže a zabraňuje tak nežádoucímu odpařování.

Potíž je v tom, že kvalitní kosmetika nemusí vyřešit příčinu. Pomůže vám od následků a uleví vaší pokožce, ale když ji přestanete používat, opět se objeví stejné problémy. Musíte si proto odpovědět na otázku: „Proč se s nadměrným vysoušením potýkáte právě vy“?

Faktorů, které určitým způsobem ovlivňují stav pokožky, je mnoho. Příčinou může být dlouhodobé používání nekvalitní kosmetiky s nevhodným složením, vnější vlivy (např. velké výkyvy teplot při přechodu z venkovního do vnitřního prostředí) apod. Většina lidí však netuší, že se na stavu pokožky podílí také strava. Možná máte nejvyšší čas na úpravu jídelníčku.

Potraviny, které se podílí na vysoušení pokožky

Pravděpodobně nemáte ani ponětí o tom, že váš jídelníček zahrnuje potraviny, které se napomáhají k vysoušení pleti. Pozor si dejte na cukr, sůl, konzervované potraviny, uzeniny, instantní produkty a alkoholické nápoje.

Kromě výše uvedených potravin se na vysoušení kůže podílí také kouření. Pozor si dejte především na zmíněnou sůl, jejíž doporučená denní dávka je v průměrném jídelníčku mnohonásobně překračována. Ačkoliv je v určitém množství důležitá pro správné fungování organismu, její nadbytek devastuje ledviny a cévy.

Pokud si se skladbou jídelníčku nevíte rady a bojíte se z něj vyřadit některé potraviny, poraďte se s lékařem nebo výživovým specialistou.

Může suchá pleť souviset s konzumací sladkostí?

Pokud jste četli pozorně, zaznamenali jste ve výčtu potravin způsobujících nadměrné vysoušení pokožky i cukr. Takže ano – suchá a popraskaná kůže bývá jedním z následků nadměrné konzumace tzv. jednoduchých cukrů. Ty mimochodem úzce souvisí se syntézou kolagenu, který je důležitý pro zachování pružnosti pleti.

Co tedy jíst a čeho se naopak vyvarovat?

Opakování je matka moudrosti. Chcete-li pro svou suchou pokožku to nejlepší, vyhýbejte se sladkostem a zbytečně nepřesolujte. Z jídelníčku zcela vyřaďte nebo alespoň minimalizujte konzervovaná, instantní a jinak zpracované produkty.

Konzumujte potraviny s obsahem zdravých tuků, minerálů a vitaminů (tzn. ořechy, semínka, ovoce a zeleninu…). Zároveň dbejte na dodržování pitného režimu a zásobujte organismus dostatkem čisté vody.

Líbil se vám článek? Řekněte o něm přátelům: